9 Şubat 2013 Cumartesi

Mona Lisa'nın Suçu Ne?



Mona Lisa aslında kim? Leonardo'nun mirasçılarından olacak asistanı Salai mi?   Lisa del Giocondo mi? Yoksa Leonardo bir eşcinseldi de sevgilisine gönderme olsun diye onu, bu şekilde mi resmetmişti. Tablonun 16 yılda tamamlanmış olmasını göz önünde bulunduracak olursak, bu tablonun onun için özel bir önemi olduğu su götürmez bir gerçek.

Tanrının yarattığı  sıradan bir insan, nasıl olupta  bir tabloya bu kadar gizemi sığdırabilir? Hiçbir dine inanmayan bir adamın, tanrıyla bu kadar ortak özelliğinin olması da bir o kadar şaşırtıcı...  
Tabloları  gerçekten bulmacalarla mı dolu yoksa yalnızca kendi kendine eğleniyor mu bunu anlamak bile mümkün değil... Tıpkı tanrının bizi neden yarattığına cevap ararken sorduğumuz soru gibi.  Tanrı bizi bir amaç uğruna mı yarattı yoksa yalnızca eğleniyor muydu?  Her ikisinin de gizemleri kolaylıkla çözülmüyor. 

1503 tarihinde yapılmaya başlanmış bir tablonun gizemi 500 yıldır çözülememiş. 

Dikkatinizi  Son Akşam Yemeği tablosunda ki ayrıntıya çekmek istiyorum.



Birincisi masada 13 kişi oturmakta. incil'e göre 13 uğursuz rakam. bu ayrıntı yaptığı tablolar için zaten çok küçük. Şimdi İsa'nın sol tarafında oturan Mecdelli Meryem' e dikkat edin. 



İsa'nın solunda oturan Meryem'i sağına aldım. İsa ile Mecdelli Meryem arasında bir ilişki olduğunu vurgulamak için seçtiği yöntem çok şahane değil mi sizce de?

20 dakikalık boş bir vaktiniz varsa belgeseli mutlaka izlemelisiniz...