23 Şubat 2012 Perşembe

Tasarım Hikayeleri


Fiona Mazeel'in bu kapağında 'Baskerville' yazı tipi kullanılarakHenry Yee tarafından tasarlanmıştır. Aslında kitap kapağının tamamı gökkuşağından oluşmuş. Sonrasında 45 dereceden kesilmişikiye bölünmüş gibi görünüyor. Bakıldığında hayranlık uyandıracak kadar güzel bir resim. Gökkuşakları umut hissi uyandırır ancak tasarım öyle etkili ki, bakıldığında depresif bir hava hissetmemek mümkün değil. Sadece kapağına bakarak, Fiona Mazeel'in romanı kırık kalplerin bir parçası olacak gibi gözüküyor.




Bu kapak tasarımı da yan olarak çalışılmış bir kapak. İlgi çekici bir görüntüsü var. Kitap meraklısı biri en azından eline alıp şöyle bir evirip çevirir. Böylelikle tasarımın ilk kuralı olan dikkat çekme ve akılda kalma görevlerinide layıkıyla yerine getirmiş olur.


Tipografiyle neler yapılabildiğinin kanıtı bence bu seri. Herbiri kendi görüntüsünü hemen akla getiriyo. Kapakta görsel kullanmaktan çok tipografiyi kullanmak çok daha etkili benim bakışıma göre...



Yine gayet başarılı kapaklardan biri. Psikopatmısın değilmisin. İşte bu kitabı okuduğunda ortaya çıkacak. Kapak tasarımı onu almanız için sizi nasıl da kışkırtıyor değil mi?


Kapak tasarımı fütüristik ama canlı. Tutarlı bir tasarım ile renkler ve şekillerle oynanan tasarımlar gayet şık bir görünüme sahip oluyorlar. Tasarım Kelly Blair imzası taşıyorKitabın ismine uygun olarak (Deneysel Coğrafya) katmanlar kullanılmış.


Bu gördüğünüz kapakta ne bir yaza ismi ne de kitabın ismi mevcut. Ancak Paul Sahre bu tasarımıyla 2004 yılında en iyi kapak ödülünü almış. Kitabın ismini vereyim o zaman ne kadar anlamlı olduğunu siz de göreceksiniz. Killing the Buddha by Peter Manseau (Buda'yı Öldürmek)


Kapak, bir süpermarketin beslenme reyonunda sayısız üründen oluşan bir görselden oluşmuş. Kitabın adı, yazarı ve altbaşlığı Helvetica karakteri kullanılarak tasarlanmış. Kapakta da görüldüğü gibi yazı karakteri oldukça sade, bunun tersi olarak arka taraftaki görsel ise bir o kadar karmaşık.  
Şimdi kitabın ismine bir bakalım, 'The Paradox of Choice' (Seçim Paradoksu) kitabın kapağıyla tam bir bütünlük içinde. Çünkü sunulan seçenek ne kadar çok olursa, seçim yapmak da bir o kadar zor olur. Tüketiciler için ileri düzeyde seçim özgürlüğü var, bu doğru ancak çoğu zaman kafa karıştırıcı ve neredeyse bunaltıcı gelebiliyor. Bu renkli ve esprili kapağı 'High Design NYC' ajansı tasarlamış.



Kapağın tasarımı bize gerekli olan iki etkiyi açıkça veriyor, depresif bir hava ve gizem... Eğer karan adamın üzerindeki o kan lekesi olmasaydı yılbaşı hikayesi gibi gözükebilirdi. Fakat bu haliyle bize, içinde suç ve katilin varlığını hemen hissettiriyor.



Kitabın yazarı çok hassas bir konuyu, kürtajı ele almış. Şimdi kitabın kapağına tekrar bakın. Ne kadar açık, ne kadar minimalist bir tasarım öyle değil mi? Kapağın üzerindeki çentikler ise yaptığı kürtaj sayısını gösteriyor. Bu incelikli düşünülmüş kitap kapağını ise Carin Goldberg tasarlamış...


Jason Booher tarafından tasarlanan kitap kapağı, keskin bir nişancının atış yapmaya çalıştığı noktayı gösetrmek istemiş. Bu Führer suikastını temsil eder. Adolf Hitler II. Dünya Savaşı boyunca 42 auikast girişiminden kurtuldu. Bu suikast girişimlerinin en ünlüsü de 'Operasyon Valkyrie' dir. Kitap, Philip Boeselager, kardeşi ve bir  başka komplocu ile birlikte suikast planlama, riskler için hazırlanma ve şans konuları işlenmiş. 


Buu kapak ilk gördüğüm andan beri benim favorim. Konuşmacılara genelde başarılı bir konuşma yapmasını sağlamak için 'karşınızdakini iç çamaşırıyla düşünün' cümlesi söylenir. Kapakta ise bir ironi yapılmış ve bunun tam tersi işlenmiş. Bu başarılı tasarımından ötürü Alister MacInnes'e hayranlık duymamak mümkün değil...


Tasarım John Gall imzasını taşıyor. Kapakta 'Futura' yazı karakteri kullanılmış, ve renklerse sıcak ve doğal. John Gall'ın simetri ve yüz güzelliği ile nasıl oynadığına şaşkınlıkla bakıyorum. böyle bir tasarıma bakıp da incelikleri farketmemek mümkün değil.


Kapaktaki renklere bir bakın. anaokuluna giden bir çocuk çizimi ve renklendirmesi gibi. Kitabın üstünde ismini göremiyoruz. Bu da tasarımın bir parçası. Çünkü kitap uygunsuzluk hakkında yazılmış..." Basitçe yapılmış bir kapak gibi gözükse bile üzerinde uzun süre düşünülmüş olduğundan eminim...


American Nerd (Amerikan Aptallıkları), Jason J Heuer tarafından tasarlanmış. Kitapta kullanılan objelere bakacak olursak, gözlük, noel hediye çorabı, cebe yerleştirilen cep koruyucu bir kalemlik. Bunlar bir de çerçeve içerisine alınarak tam bir motto haline getirilmiş. Oldukça etkili.


İşte bu harika bi tasarım. Bu kadar şeyi bir arada barındıran, bu kadar açık ve anlaşılır bir şekilde ifade eden başka bir kapak tasarımıyla karşılaştığımı söyleyemem... kitap boşanmış ve boşanmanın depresyonundan kurtulabilmek için bir yıl içinde üç farklı yere giden bir kadın hakkında yazılmış  Kahramanımız ilk önce İtalya'ya gidiyor. Makarna yiyerek depresyondan kurtulmaya çalışıyor. İlk kelimemiz 'eat' buna bağlı olarak makarnalarla yazılmış.  İkinci olarak Hindistan'a gidip meditasyon yapıyor. Tanrıya daha yakın olmanın yollarını arıyor. 
Üçüncü olaraksaBali'ye gidip aşkı buluyor. Love yazısı ise  Bali'de yetişen bir tür çiçeğin yaprakları.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder